Het stroomnet is vol? Dat betekent netcongestie!
Wat is netcongestie?
Netcongestie treedt op wanneer de volledige capaciteit van het net is bereikt. Helaas hebben we dat nu bereikt. Het is vooral een probleem van de laatste jaren vanwege de toenemende vraag naar energie en groeiende interesse in duurzame energiebronnen. De toenemende behoefte aan energie van bedrijven legt deze grens sneller bloot dan ooit tevoren. Er is dan sprake van zogeheten ‘transportschaarste’: er wordt meer elektriciteit gevraagd dan door het net vervoerd kan worden.
De energietransitie heeft het probleem van netcongestie vergroot. Oorspronkelijk was het elektriciteitsnet in Nederland centraal geregeld met een aantal grote kolen- en gascentrales. De elektriciteitscentrale wekt energie op, waarna de stroom via een reeks verbindingen in je bedrijf terechtkomt. Oftewel: éénrichtingsverkeer. De komst van windmolens, zonnepanelen, etc. zet extra druk op het net, omdat energie nu van twee kanten komt – en daar is het elektriciteitsnet niet voor ontworpen. Hiernaast zie je een plaatje van de congestieproblemen.
De actuele stand netcongestie klik hier
Waar bestaat een elektriciteitsnetwerk uit?
Het elektriciteitsnetwerk bestaat uit de volgende onderdelen
Elektriciteitscentrales, zonnepanelen en windmolens wekken elektriciteit op. Een landelijk netwerk van hoogspanningslijnen van 380 en 230 kilovolt transporteert die elektriciteit door heel Nederland.
Zogeheten onderstations of hoogspanningsstations zetten deze hoge spanningen om naar wat lagere hoogspanningen van 150, 110 en 50 kilovolt. Lokale netwerken van hoogspanningslijnen met 150, 110 en 50 kilovolt verdelen de elektriciteit verder naar verschillende steden en dorpen. Daar verlagen transformatorstations de spanning verder tot middenspanning (tussen 3 en 25 kilovolt).
Ondergrondse middenspanningskabels transporteren de elektriciteit naar transformatorhuisjes in woonwijken of op bedrijventerreinen . Transformatoren in die huisjes zetten de middenspanning om naar laagspanning van 380 of 230 volt. Dat is de spanning die apparaten in huis of bedrijf gebruiken.
Vanaf het transformatorhuisje of een schakelkast loopt een ondergrondse kabel naar je huis of bedrijf. De kabel komt je huis of bedrijf binnen in de meterkast waar een slimme meter of traditionele meter je totale elektriciteitsverbruik meet. Na de meterkast lopen er door de muren, plafonds en kabelgoten elektriciteitskabels naar alle stopcontacten, schakelaars en machines in je huis of bedrijf.
Krijg je geen verzwaring van je stroomaansluiting? Wacht niet langer en neem contact met ons op, wij bespreken graag de mogelijkheden.
Verschillende oplossingen voor netcongestie
Installatie geschikt maken voor een kleinere aansluiting
Delen van een aansluiting
Lokaal benutten van elektriciteit
Lokaal benutten van de elektriciteit
- Onderdimensionering
- Zonnepanelen
- Opslag
- Aftoppen aansluiting
- Zonnepanelen
- Windenergie
- Zonnenpanelen en windenergie
- Combinatie gebruik en opwek
- Delen met andere bedrijven
- Power tot product
- Buffercapaciteit bij bedrijven
- Slim laden
- Onderdimensionering
- Zonnepanelen
- Energieopslag
- Aftoppen aansluiting